כל מה שרציתם לדעת על מצבות משפחתיות
עם כל הצער שבדבר, לעיתים יש להתמודד עם מוות של מספר בני משפחה. הרצון להקים מצבות משפחתיות הינו רצון אמוציונאלי בעיקר, שנותן לבני המשפחה האחרים את התקווה והאמונה שהאהובים שומרים זה על זה ונמצאים ביחד גם בעולם הבא.
ללא קשר לדת או ללאום, כל אדם פרטי היה רוצה לחשוב ולקוות שאהובי נפשו יהיו קרובים אליו ויחבקו אותו בכל רגע ורגע, גם אם רעיון זה נראה חלומי או לא מציאותי.
לקבור בן משפחה, ולא כל שכן מספר בני משפחה הינו התהליך שובר לב אשר מעטים המקרים והחוויות בחיי אדם אשר נחשבים לקשים ממנו.
עם זאת, טקס ההלוויה והאזכרה כאשר קיים מקום פיסי להגיע אליו, כמו מצבה, הינו שלב חשוב בתהליך האבל שכלל הזוכרים את בני המשפחה שנותרו בחיים צריכים לבצע. מטרת ההנצחה היא לשמור את הזיכרונות, האירועים והאנשים שהיו מעורבים בחייכם, באופן פעיל.
ביטויה של הנצחה זו יכולה להיות בדרכים שונות, החל מטקסים ועד התכנסויות ליד המצבה, כאשר קיימים פיסות זיכרון פיזיות כמו תמונות.
בעוד שאבל עלול לגרום לתקופות של עצב, כעס, מתח או חרדה, הנצחה עוזרת לכבד את חייו של האדם האהוב ולרכז את רגשותיכם כבני משפחה מלווים, וכתוצאה מכך לחוות חווית אבל בריאה יותר וסגירת מעגל, עד כמה שניתן.
מצבות משפחתיות ייעשו במקרה בו מספר בני משפחה מתו במועד זהה, או כאשר מעוניינים לשמור מקום בבית הקברות למספר בני משפחה או זוג. על פי המסורת היהודית, חייב כל אדם להיקבר בנפרד, כך שלמרות המצבה המשותפת, אין זה קבר משותף, או קבר אחים.
המצבה המשפחתית נועדה לאחד, להזכיר ולשמור על בני המשפחה כיחידה הומוגנית אחת, כפי שהם היו בימי חייהם. בדרך כלל היא תהיה מעוצבת כך ששם המשפחה יבלוט וממנו יהיו קברים בודדים המיוחדים לכל פרט במשפחה.
ההיסטוריה של מצבות משפחתיות
מצבות קבורה, או קברים בתפקיד שאנו מכירים אותם היום, נמצאו כבר מימים עברו, כאשר התאריך המשוער בו הם הופיעו מתוארך לשנת 3,000 לפני הספירה. בתקופה זו הם נעשו על פי התרבות הרומית והקלטית.
עם זאת, הקברים הללו לא היו בדיוק כמו המצבות של היום, ולמעשה לרוב הם היו משפחתיים, בעיקר בעידן בו לא נקברו האנשים בבתי קברות אלא בחלקות קבורה ליד בתיהם. בתרבויות מסוימות, האמינו שהמצבה היא דרך לעזור להנחות את נשמתו של הנפטר במסע שלאחר המוות.
ניתן לייחס את הנוהג לקברים ומצבות למצרים הקדמונים ולמסופוטמים, שהשתמשו בסימנים על אבן על מנת להבדיל בין קבר אחד למשנהו.
איננו יודעים את התאריך המדויק שבני האדם הקימו את המצבה הראשונה. עם זאת, מדענים גילו את העדות הראשונה למחווה זו באתר קבורה פרהיסטורי בן 13,700 שנה בישראל.
המילה "מצבה" שמקורה באנגלית, ביטאה ושימשה בעבר מונח ספציפי אשר התייחס ללוח האבן שהונח מעל קבר.
ייתכן שבאבן היו חקוקות מילים, תאריכים או שמו של הנפטר, אולם הם לא היו דומים באופן זהה למה שאנו מכירים ביום, אלא לוח האבן הגדול הונח באופן אופקי כדי לכסות את רוב חלקת הקבורה. בימי הביניים התפתח נוהג נפוץ לרשום את שמות המתים על האבנים.
בעידן המודרני, מצבות משמשות בדרך כלל כדי לכבד ולזכור את הנפטר, מה שמספק מקום פיזי למשפחות להביע את צערם ולחלוק כבוד.
כך שבמהלך הזמן, המצבות השתנו בגדלים, בצורות ובחומרים. מצבות הושפעו ממחסור בחומרי גלם שונים במהלך המלחמות או מהזמינות של החומרים המשמשים ליצירת מצבות באזורים מסוימים בעולם.
ככל שהתפתחנו מבחינה טכנולוגית ובמיומנויות הבנייה, כך גדלו אפשרויות הקבורה ואופציות המצבות השונות.
סביר להניח שמצבות יישארו האופציה הפופולרית ביותר לאיזכור שמו של אדם יחיד או משפחה שלמה, למרות שכיום ישנן אופציות אלטרנטיביות כמו שריפת הגופה או תרומתה למדע. מרבית האנשים נהנים שיש מקום לבקר בו ולהרהר בזיכרונות עם הנפטר או הנפטרים.
בחירת מצבה שתהווה מקום שכזה ואבן שואבת למשפחה ולחברים הקרובים אינה דבר של מה בכך, וכרוכות בפעולה זו החלטות רבות וכבדות משקל.
מהן מצבות משפחתיות ומהן משמעותן כיום?
בדרך כלל מצבות משפחתיות מיועדות לזוגות או קרובי המשפחה אשר עדיין בחיים, על ילדיהן וטפן. מצבות משפחתיות יכולות להיבנות כשתי מצבות נפרדות, או מצבה אחת ברוחב כפול הכוללת מידע על כל נפטר.
במקרים מסוימים מצבות משפחתיות יכולות להכיל יותר משני בני משפחה, אולם מצב זה נדיר ולו רק עקב הגודל שמצבה זו דורשת. עם זאת, יותר שכיח לראות שמירת מקום או שני מקומות ליד מקום קבורתו של בן משפחה אהוב.
כמובן, שאופציה זו של הקמת מצבות משפחתיות תתאים לבתי עלמין אשר עדיין קוברים על השטח ולא בקומות. אם ברצונכם לשמור מקום, כדאי לברר סוגיה זו קודם לכן כדי לוודא שהיא אכן ניתנת.
בכל מקרה מצבות משפחתיות צריכות להיות החלטה של בני הזוג או המשפחה, אשר מסכימה לסוג קבורה זה. כאשר מתכננים צעדים אלה, בדרך כלל הדבר יהיה כרוך באדמיניסטרציה רבה ותשלום מקדמי.
בבתי עלמין שונים, כתלות במקום הניתן להם, ניתן לשמור מקומות גם לאחר שבן זוג אחד הלך לעולמו. במקרה זה אפשר יהיה לתכנן מצבה משפחתית או זוגית ולהכין את המקום לאהוב השני. אין ספק שבתכנון זה, או מכל סוג שהוא, קיימים אתגרים וקשיים ריגשיים רבים.
ישנם אנשים המרגישים שנושא זה הינו כבד מנשוא, ולכן ההמלצה היא להיעזר, דווקא בזמן זה, ביתר שאת בחברים ובמשפחה.
מי בוחר ומשלם עבור מצבה בכלל או מצבות משפחתיות בפרט?
כאשר מתכננים מצבות בכלל ומצבות משפחתיות בפרט, יש לקחת הרבה גורמים בחשבון. ייתכן שבני המשפחה או הנפטר השאירו הוראות ספציפיות בצוואתם או בתוכניות סוף החיים שלהם אך אם המוות הוא פתאומי או שלא נעשו הכנות בעודם בחיים, האחריות לרוב מוטלת על בן הזוג או על הילדים.
אם מסיבה כלשהי אין למנוח או לבני הזוג, משפחה שעדיין חיה, האחריות תיפול בסופו של דבר על אחד מהקרובים. בסופו של יום, המשפחה היא זו שאחראית על ההחלטות, הסידורים, והקמת המצבות.
בכל הנוגע לתשלום, אם יש עזבון פנוי, הכסף למצבות נלקח, על פי רוב, מהעיזבון. אם אין מספיק כספים פנויים בעיזבון, האחריות תיפול על בן הזוג או הילדים הנשארים.
מכיוון שכך כל תכנון מקדים של בני הזוג והמשפחה לגבי פרטי ההלוויה והמצבות הינו צעד חכם כדי להקל לאחר מכן על בני המשפחה. ככל שצעד זה הינו קשה מבחינה ריגשית למי שעוסק בו, הוא יכול לסייע מאד בתהליך הכואב שיעברו בני המשפחה האחרים לאחר מכן.
בין ההחלטות הראשונות שצריכות להילקח, בין אם היא נעשית על ידי בני המשפחה לפני המוות ובין אם היא נעשית על ידי הקרובים לאחר מכן, היא הבחירה במיקום המצבות ובית העלמין הספציפי בו הן ימוקמו.
סביר להניח שתרצו לבחור במקום אשר קרוב מבחינה גיאוגרפית לשאר בני המשפחה, או למקום המגורים בו נהגתם להיות. בחירת המחדל, לרוב, היא במקום המגורים של הנפטרים, אולם אם נמצאים בני משפחה או ילדים אשר גרים רחוק, סביר להניח שיהיה מן הראוי להתחשב בהם.
הפרטים שיש לקחת בחשבון כאשר מתחילים לתכנן מצבות משפחתיות בפרט ומצבות בכלל
מצבות הן הרבה יותר מסתם סימון של המקום בו אהובינו נקברו, אלא הן מסמנות את הזיכרון המתמשך של היקירים אשר הדי זיכרונם יגיע גם לדורות הבאים. לכן כאשר חושבים על עיצוב מצבה, יש לחשוב על התאמתה לאדם אליו היא שייכת, או במקרה זה למשפחה המוזכרת.
בין כלל הגורמים שיש לקחת בחשבון, ניתן לכלול את הגודל והצורה של המצבה, החומר ממנה היא עשויה, הכיתוב שייכלל בה, מבנים נלווים אליה (כמו ספסל, קירוי ועוד) והמטרה לשמה היא נועדה.
ככלל אין מצבה טובה יותר מהשניה מכיוון שכל מצבה נועדה לכבד את האהוב של מישהו. עם זאת, יש לדאוג למצבה שתהיה עמידה ותעמוד במבחן הזמן, כך שהיא תיראה לא פחות יפה גם לאחר שנים רבות וגם ללא תחזוקה, אם אין בנמצא מי שיוכל לתחזק אותה.
לפני רכישת מצבות משפחתיות יש לוודא מספר דברים עקרוניים:
- שימרו את קבלת התשלום או העתק אותו קיבלתם על המיקום שנקבע על ידי חברת קדישא ועל התשלום שנעשה.
- וודאו אם חלקת הקבר שרכשתם היא חלקת יחיד, זוגית או משפחתית. תרצו וודאי גם לדעת באיזה מקום הוקצאה לכם החלקה ובאיזה גודל.
- וודאו שאין הגבלות על בניית המצבות, גובהן או עובדות אחרות שצריכות לעניין אתכם לפני הבחירה במצבה זו או אחרת.
- וודאי תרצו לדעת את הגודל המינימלי והמקסימלי שניתן לבנות את המצבה, כדי שתוכלו לבחור את האפשרות הטובה ביותר עבור התקציב שיש באפשרותך לשלם.
יתרונן של מצבות משפחתיות
ישנם יתרונות ברורים ורבים לתכנון מצבות משפחתיות. מצבות אלו הן דרך מצוינת לזכור את היקירים שעברו מהעולם. למעשה הם משמשים כמקום להנצחת חיי המשפחה ומשמרים את מורשת חייהם.
מעבר לכך, כאשר יש מצבה, בני המשפחה יכולים לבקר אותה ולמצוא במקום הפיסי הזה מקום מפלט, ומקום לחלוק כבוד ולהיפגש עם שאר בני המשפחה.
כך גם מצבות משפחתיות הן חלק חשוב מתרבויות רבות, וככאלה הן בעלות משמעויות דתיות רבות. גם ביהדות, המצבות המשפחתיות מציעות מקום לזיכרון, שלווה ותקווה, כך שהם מסייעים למשפחות לזכור את הרגעים המאושרים והחוויות של מי שכבר הלכו לעולמם.
כדי לחלוק כבוד ולזכור את הנפטרים באופן המרגש והאותנטי ביותר, יש להתאים את הגודל והצורה של המצבות למקום, להקים את המצבה מהחומרים היפים והעמידים ביותר, ולכתוב את ההקדשה המרגשת ביותר.
גודלן וצורתן של מצבות משפחתיות
יש מגוון צורות שונות של מצבות משפחתיות לבחירה, ולמעשה הבחירה היא כמעט מבין מספר בלתי מוגבל של צורות ומבנים. מכיוון שכל אחד שונה, מציאת המצבה שבאמת מבטאת ומייצגת אדם אהוב היא כל כך חשובה לאנשים רבים.
אחרי הכל, מצבה זו תסמן את מקום מנוחתם האחרון של הזוג או המשפחה והיא מהווה זיכרון קבוע של חייהם לנצח. זו הסיבה שיש כל כך הרבה צורות וגדלים שונים של מצבות, ובעוד משפחה אחת תבחר בצורות מסורתיות יותר משפחות אחרות יירצו להיות ייחודיות.
אז איך בכל זאת בוחרים את הצורה המתאימה ביותר? שאלה זו עולה במשפחות רבות לאור המגוון הכה רחב של מצבות והקושי לקבל החלטה סופית כה מהותית וחשובה. כדי להקל עליכם, ריכזנו את כלל הגורמים שכדאי לקחת בחשבון או לפחות לשקול אותם:
- חוקי בית העלמין – לפעמים קיימים בבתי עלמין מסוימים חוקים אחרים מאשר של שאר בתי העלמין, בכל הנוגע לגודל, ולצורתן של המצבות. בדרך כלל תוכלו לקבל מידע זה בחברת קדישא, או אצל בונה המצבות המקומי, אשר מכיר את החוקים השונים.
- תקציב – חשוב לקחת בחשבון שיקולי תקציב בבחירת המצבה הנכונה מכיוון שעיצובים ייחודיים או גדולים מהסטנדרט עלולים להיות יקרים יותר.
- משמעות – סביר להניח שתהיו מעוניינים לבחור מצבה בעלת משמעות שמייצגת את יקיריכם ותהווה מחווה משמעותית עבורם. כשר מדברים על מצבות משפחתיות, המחשבה צריכה להיות על כל אחד מהנקברים, בין אם באופן פרטי ואישי ובין אם מעצם חברותו בקבוצה זו. בכל מקרה המשמעות הרצויה יכולה להיות מתורגמת לצורה ייחודית או סימון כלשהו על המצבה אשר יבטא את ייחודם של הנפטרים.
החומרים הנדרשים למצבות משפחתיות
בדרך כלל בתי קברות במקומות שונים מאופיינים ונראים קצת שונים אחד מהשני, כך שלרוב כדאי להתאים את סוג המצבות למה שנהוג באזור הספציפי. במרבית המקרים המצבה שתיבחר תהיה עשויה מצפחה, אבן גיר, גרניט, שיש או ברונזה.
בעבר, אף השתמשו בעץ, אך לא הוכח כי הוא יחזיק מעמד יותר מ-100 שנים. צורת המצבה ועיצובה תנבע מהחומר אותו תבחרו, וככלל ככל שהאבן רכה יותר, כך קל יותר יהיה לחצוב אותה.
עם זאת, יש לקחת בחשבון שאבנים רכות יותר נוטות להתפרק מהר יותר מחומרים קשים כמו שיש או גרניט.
במקרה של מצבות משפחתיות, יש לבחור ביתר תשומת לב את החומר, וזאת מכיוון שהמצבה היא גדולה יותר ממצבת יחיד כך שעליה להיות חזקה יותר. יש לחשוב גם על גילוף השמות, במידה ומעוניינים לשמור מקום ריק לאדם שעדיין לא הלך לעולמו.
משימה זו חייבת להיעשות ללא שינוע של המצבה עצמה או כל תיקון אחר שיש לעשות. לכן, אין ספק שהפיתרון הקל והטוב ביותר יהיה בדמות מצבה משיש או אבן, שהכיתוב עליהם נעשה באופן מהיר וקל.
מה ניתן לכתוב על מצבות משפחתיות?
במרבית המקרים מבקשים האנשים לכתוב את שם הנפטר, תאריך הלידה ותאריך הפטירה. כאשר מדובר על מצבות משפחתיות, לפעמים מוסיפים גם תפילה, כתובת או משפט קצר על כל פרט או על המשפחה באופן כללי.
מכיוון שמצבה משפחתית יכולה להיות גדולה בגודלה, יש לשקול את כמות המלל אל מול גודל זה, כדי שמחד היא לא תהיה ריקה מדי, ומאידך גם לא מלאה או עמוסה מדי.
לפני שבוחרים מה לכתוב, יש לקחת את הזמן כדי לחשוב קצת. סביר להניח שתרצו להיות שלמים עם המילים שנבחרות ואם תמהרו להחליט אולי תתחרטו לאחר מכן.
כתיבת המילים לא חייבת להיות מיידית, מכיוון שהמצבה בדרך כלל מותקנת רק לאחר כ-30 יום מטקס ההלוויה, כך שניתן לחשוב עם בני המשפחה והחברים על הניסוח המדויק ביותר הנכון לכם, עד שתרגישו בנוח לחלוטין עם בכיתוב.
המילים שאתם בוחרים לאבן המצבה של יקירכם צריכות להיות נצחיות. אתם תרצו להיות מסוגלים לזכור ולאצור בתוככם את המילים כך שהן לא יאבדו מכוחן גם לאחר שנים רבות, ויוכלו להדהד בכל ביקור.
אם אתם עדיין לא יודעים מה לכתוב, או נאבקים עם הכתיבה, נסו לחשוב על קולו של האדם הנפטר או המשפחה, ומה היא הייתה רוצה להגיד לכם, וכיצד הם היו מעוניינים שייזכרו אותם.
יש גישות שונות שניתן לנקוט בעת הכתיבה, אז ניסינו לאסוף קצת מספר טיפים שיוכלו לעורר את השראתכם:
- כתיבה פשוטה וקלאסית, למשל, נוחו בשלום או בזיכרון אוהב
- התייחסות לתפקידי חיים, למשל, אישה אהובה, אם, בת
- ציטוטים מהתנ"ך
- קטע קצר משיר
- מילות חוכמה, כמו למשל אלה של מהטמה גנדי: "איפה שיש אהבה יש חיים"
- הודעה אישית או ציטוט של האהובים
- מילות השיר האהובות על הנפטר או הנפטרים
אביזרים וטיפוח הסביבה הקרובה למצבה
היהדות קצת שונה מבחינת האביזרים הנלווים למצבות בכלל, ומצבות משפחתיות בפרט. בעוד בבתי עלמין נוצרים ניתן לראות חריטות, פסלים, לוחות, דגלים ואורות, על פי הדת היהודית, לא ייראו כמעט פסלים או תמונות של הנפטרים.
מצבות, על פי היהדות, הן חלק חיוני בתהליך האבל כך שנהוג שבני המשפחה יניחו אבן או חלוק נחל על המצבה לאחר ההלוויה כאות סימון וזיכרון.
מנהג זה קיים עוד מימי התנ"ך והוא מהווה דרך להראות כבוד לנפטר. כמו כן, חשוב שעל המצבות יהיה כתוב שמו העברי של הנפטר וכן תאריך פטירתו על פי לוח השנה העיברי.
סביבת המצבה בדרך כלל, במרבית בתי העלמין יכולה להיות מטופחת, כך שבני המשפחה יכולים לשתול פרחים וצמחים. שתילה זו תוכל להיעשות באופן פשוט יותר, אם תשאירו בצידי המצבה מקום לכך.
אנשים רבים בוחרים במצבות אבן, אשר חלקן התחתון מלא באבנים או חול כדי שאפשר יהיה לשתול פרחים מכל סוג שהיה אהוב על הנפטרים.
לפעמים, כאשר ניתנת האפשרות לשמור מקום לעוד בן משפחה, ייתכן ויהיה אפשר על חלקת הקבר השמורה לשתול עוד שיחים ואף עצים קטנים, כל זאת באישורו של בית העלמין ומנהליו.
מעבר לכך, לפעמים ניתנת האפשרות להוסיף ספסל לישיבה או גגון קטן אשר יוכל לשמש להתאספות קלה ונעימה יותר של בני המשפחה והחברים בימי האזכרה.
מהי מטרתן של מצבות משפחתיות ומה ניתן לעשות בזמן ההנצחה?
כאמור, מצבות משפחתיות, יותר מהכל יוצרות הנצחה ומקום מרכזי לבקר בו. מצבות משפחתיות מכבדות את יקירכם ויכולות לשמש מקום למשפחה ולחברים להתאסף כדי לזכור, להיזכר, להעלות סיפורים ולשתף בחוויות, גם שנים ארוכות מיום הפטירה הכואב.
האזכרה חשובה ביותר עבור בני המשפחה שעדיין חיים, כדי לספר את הסיפור הקיים מעבר לתאריכים המצוינים על המצבה, של ימי הולדת ותאריך האובדן.
הנצחה עוזרת להתמקד בחיובי והתמקדות באושר שאתם ואהוביכם חלקתם פעם. תזכורת זו הינה כה חשובה מכיוון שפעמים רבות אובדן של אדם אהוב מובילה לרגשות שליליים או חוסר עניין בפעילויות יומיומיות אשר נדמות פשוטות לכאורה.
במקום להתרכז באובדן, ניתן לקיים ליד המצבה מפגש הנצחה ייחודי הנועד לשיתוף והנצחת החוויות הטובות. משפחות רבות יתאספו סביב המצבה כדי לספר סיפורים, להעלות זיכרונות ולהתפלל. מקובל גם לקרוא קדיש, אשר הינה תפילה מסורתית לאלו המתאבלים על אובדן.
במסורות אחרות ניתן למצוא גם הדלקת נרות, הנחת זרים, השמעת שירים וברכות תהילים. בנוסף, משפחות עשויות לרצות לקרוא הספדים אשר מספרים את סיפור המשפחה, בכל שנה במועד קבוע, או לקרוא מתוך ספר שיר שהיה אהוב על הנפטרים או נקשר בחייהם בצורה כלשהי.
כאשר טקס האזכרה או ההנצחה מצליח לרגש גם את הדורות הבאים, ולהביא לאירועים אלה אנשים קרובים נוספים, הוא יכול להוות מורשת בפני עצמה. משפחות רבות מרגישות שהן מתגבשות עוד יותר בזכות ימים אלה ובזכות המצבות אשר מבטאות את חייהם של הנפטרים.
אצל מי ניתן להזמין מצבות משפחתיות?
כאשר מעוניינים להקים מצבות משפחתיות, יש ללכת לקבלן המצבות המומחה והמנוסה ביותר. עד כמה שהדבר נשמע מופרך, תוכלו ללקט המלצות עליו ברשתות החברתיות או ממכרים וחברים שהיה להם חוויה טובה איתו.
תרצו לקבוע עם קבלן מצבות שיוכל להיות אמפתי למצבכם, סבלני ומכיל את הרגע הקשה מכל שאתם עוברים. מעבר ליכולת ההכלה שלו, נדרש הקבלן להמליץ, לייעץ ולכוון אתכם לפיתרון שיהיה הכי טוב עבורכם ויתאים לכם מכל הבחינות.
אין להקל ראש בשום גורם, לא בעלות המצבה, בחומרים מהם היא עשויה או בסבלנות הנדרשת במהלך ההמתנה להחלטתכם לגבי הכיתוב.
תוכלו לשאול שאלות לגבי סוג האבנים שבהן הוא משתמש ואם הוא מעצב את המצבות המשפחתיות על פי הזמנה מיוחדת. בהזדמנות זו תוכלו לשאול אותו האם יש לו רעיונות נוספים בנוסף למה שכבר תיכננתם והם הוא יוכל לשדרג ולשפר את הרעיון המקורי.
בקשו לראות תמונות של עבודות מהעבר ואל תשכחו לשאול לגבי תהליך ההתקנה והאם קיימות דרישות לתחזוקה.
כמו כן הקפידו לבקש הערכת עלויות ולהשוות אותן עם קבלנים אחרים לפני קבלת ההחלטה הסופית שלכם, כדי שתוכלו לדעת בוודאות שאתם נמצאים בידיים המקצועיות ביותר.
תוכלו לדעת שהגעתם למקום הנכון כאשר תרגישו בנוח עם הקבלן. אצל אסף א.א. מצבות תוכלו לשאול את כל השאלות המטרידות אתכם ולוודא שקיבלתם את כל התשובות. תוכלו להתייעץ, להתלבט ולקחת את הזמן שאתם נדרשים לו כדי לקבל את ההחלטה הנכונה.
שנים של ניסיון לימד אותנו וחידד את הבנתנו לגבי חשיבות התמיכה בכל שלבי האבל. אנו נמצאים כאן עבורכם בכל שעה שתידרשו. רק הרימו טלפון ונוכל לבצע עבורכם את כל סוגי העבודות 073-850-1175.